Extreme swings in wind speed

All about the standard Meteobridge devices based on mobile routers from TP-Link, D-Link, ASUS

Moderator: Mattk

Post Reply
parsoli
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 11
Joined: Sun Oct 11, 2015 9:28 pm

Extreme swings in wind speed

Post by parsoli » Thu Sep 21, 2017 12:22 am

Hi there,

I have been noticing extreme wind variations being reported on my weather templates. Backtracking to Meteobridge, it does show the Max Wind Speed that is being represented on the templates.

Any thoughts on where to look/start to diagnose?

Thanks!

wnetd (17.09.2017 10:05:04): process started.
system (17.09.2017 10:05:04): start of logging process initiated.
logger (17.09.2017 10:05:04): historical data loaded (19 records).
logger (17.09.2017 10:05:04): data logger (version 5.0w, build 11444) started.
logger (17.09.2017 10:05:05): connect station 0 (Acurite 1025 via USB HID).
logger (17.09.2017 10:05:05): sensors are now providing data.
logger (17.09.2017 10:05:05): services started.
logger (17.09.2017 10:25:36): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 10:25:36): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-57411) out of range [4000:13000]
logger (17.09.2017 10:25:46): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 10:25:46): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-57411) out of range [4000:13000]
logger (17.09.2017 10:25:51): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 10:25:51): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-57411) out of range [4000:13000]
logger (17.09.2017 13:20:02): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 13:20:02): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (19282) out of range [4000:13000]
logger (17.09.2017 13:36:12): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 13:36:12): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (17.09.2017 13:36:27): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (17.09.2017 13:36:28): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (17.09.2017 13:59:56): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (-2287) out of range [-500:2000]
logger (18.09.2017 09:35:07): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2347) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 09:35:07): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 09:35:12): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2347) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 09:35:12): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 10:00:59): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 10:00:59): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 10:01:09): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 10:01:09): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 10:01:14): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 10:01:14): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 12:29:27): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 12:29:27): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (18.09.2017 12:29:32): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 12:29:32): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (18.09.2017 12:29:42): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 12:29:42): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (18.09.2017 14:37:40): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (18.09.2017 14:37:40): Bad thb0(0) sensor data, "pressure x10" (-8962) out of range [4000:13000]
logger (18.09.2017 19:40:24): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (-4856) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 10:50:39): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 10:50:39): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 10:53:08): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 10:53:08): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 10:53:13): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 10:53:13): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 10:56:42): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 10:56:42): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2476) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 10:56:52): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 10:56:53): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2476) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 14:14:47): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 14:14:47): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 23:41:15): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 23:41:15): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 23:41:20): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 23:41:20): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2835) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 23:44:56): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 23:44:56): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2453) out of range [-500:2000]
logger (19.09.2017 23:45:06): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (19.09.2017 23:45:06): Bad thb0(0) sensor data, "temperature x10" (2453) out of range [-500:2000]
logger (20.09.2017 01:08:39): Bad wind0(0) sensor data, "gust speed x10" (2374) out of range [0:900]
logger (20.09.2017 01:08:55): message above repeats 2 times.

Mattk
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 294
Joined: Mon Sep 22, 2014 3:24 am

Re: Extreme swings in wind speed

Post by Mattk » Thu Sep 21, 2017 12:38 am

What is the station and do you have any other device logging data? Is this an RF or cable connection?

That log reads to me Wind, Pressure, Temp sensors all have some issues?

parsoli
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 11
Joined: Sun Oct 11, 2015 9:28 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by parsoli » Thu Sep 21, 2017 1:41 am

Thanks for your response! It's logging data from an AcuRite via RF mated to a powered USB that plugs into an approved DLink wireless device loaded with Meteobridge.

There is nothing else logging data

Thanks

Mattk
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 294
Joined: Mon Sep 22, 2014 3:24 am

Re: Extreme swings in wind speed

Post by Mattk » Thu Sep 21, 2017 4:05 am

First one would need to confirm the sensors and/or AcuRite are behaving as expected as at the moment it appears the MBP is feeding back what it is receiving and maybe be not a lot?

parsoli
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 11
Joined: Sun Oct 11, 2015 9:28 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by parsoli » Sat Sep 23, 2017 5:45 am

Thanks, the speed can be off by as much as 30-50 mph. How would you suggest I validate the Acu-Rite readings?

Thanks again!

Steve

Mattk
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 294
Joined: Mon Sep 22, 2014 3:24 am

Re: Extreme swings in wind speed

Post by Mattk » Sat Sep 23, 2017 9:27 am

You need some form of comparison to know what wind speed is being recorded against what the real wind speed is compared to what wind speed MBP is reading. Can you log the Acu-rite directly? Maybe a second anemometer than can log but not everybody has access to one.

User avatar
admin
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 5024
Joined: Mon Oct 01, 2007 10:51 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by admin » Sat Sep 23, 2017 10:18 am

That looks very weird. Are you sure you have an Acurite 1025 connected? Not all Acurite consoles are supported.
Are you using the mandatory USB hub?

parsoli
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 11
Joined: Sun Oct 11, 2015 9:28 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by parsoli » Sat Sep 23, 2017 5:56 pm

Hi there. It's a 1036ca1 model from Acu-Rite and is using the mandatory USB powered hub. I've been using this setup for over two years.

parsoli
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 11
Joined: Sun Oct 11, 2015 9:28 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by parsoli » Mon Sep 25, 2017 5:18 pm

Hello, any response from the support team on this?

Thank you

Steve

User avatar
admin
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 5024
Joined: Mon Oct 01, 2007 10:51 pm

Re: Extreme swings in wind speed

Post by admin » Tue Sep 26, 2017 11:39 pm

1036 is not explicitly supported. Did you do a SW update in the console?

Knowing that it worked 2 years fine and that the Acurite drivers in Meteobridge have not been touched for years, there must have happend something to your console.

You can even try with an older Meteobridge version to convince yourself that this is not the root cause.

Post Reply