RPI + Vantage Vue + Meteostick not working **solved**

All about the cool new device that can read RF data directly from Davis® weather stations

Moderator: Mattk

Post Reply
stefanino58
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 3
Joined: Sat Jun 21, 2014 4:27 pm

RPI + Vantage Vue + Meteostick not working **solved**

Post by stefanino58 » Sat Jun 21, 2014 4:36 pm

Hi, I have a problem with Meteostick and Meteohub on Raspberry ...
I state that the Meteohub on the ALIX.1D meteostick working properly, and the Meteosick connecting to the PC works perfectly.
On Rasberry not read the received data from the Vantage Vue Devis (USA 915MHz) ...
I have the ISS on channel 5, but I get no data, only those of temperature, humidity and internal pressure.
I Meteohub version 4.9z (Build 23) and Meteostick 1.6.
Any idea?
Stefano

sprante
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 13
Joined: Wed Jan 20, 2010 9:23 pm
Contact:

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by sprante » Sat Jun 21, 2014 8:57 pm

Hello,

I have the same problem. My Meteostick with Firmware 1.6 works perfect with a Meteobridge system and a Vantage Vue.
But it don't work with a Raspberry Pi and Meteohub 4.9z (Build 23)
(On the System Info Tab it shows Build 23, in the metehub log the logger reports a Build 14 ????).

Here the meteohub log:

logger (21.06.2014 20:44:03): data logger (version 4.9z, build 14) started.
logger (21.06.2014 20:44:06): connect station 0 (Meteostick via USB serial).
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), Meteostick Version 1.6
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), debug off
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), verbose off
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), output raw
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), filter on
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), rx threshold set to -95db
logger (21.06.2014 20:44:08): station 0 (Meteostick), listening to transmitter
logger (21.06.2014 20:44:09): station 0 (Meteostick), chip authentication ok
logger (21.06.2014 20:44:09): station 0 (Meteostick), frequency band 868MHz


After the row 'connect station 0 ...' I miss the message 'transmitter 5 registered as ISS'.
And the message 'listening to transmitter' is incomplete it must show 'listening to transmitter 5'


Regards Klaus

stefanino58
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 3
Joined: Sat Jun 21, 2014 4:27 pm

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by stefanino58 » Sat Jun 21, 2014 9:28 pm

Hello Klaus,

my log is identical, missing the channel ISS ... (5 in my case)
while the Meteohub on Alix works perfectly ...
Hopefully in a future release ...

Regards Stefano

stefanino58
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 3
Joined: Sat Jun 21, 2014 4:27 pm

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by stefanino58 » Sat Jun 21, 2014 9:37 pm

Hi,
.... watch this ...
..................................................................... * note I have build 23 on System Info :shock:
logger (21.06.2014 21:31:55): data logger (version 4.9z, build 21) started.
logger (21.06.2014 21:31:56): connect station 0 (Meteostick via USB serial).
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 1 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 2 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 3 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 4 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 7 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), transmitter 8 registered as ISS
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), Meteostick Version 1.6
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), debug off
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), verbose off
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), output raw
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), filter on
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), rx threshold set to -105db
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), listening to transmitter 1 2 3 4 7 8
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), chip authentication ok
logger (21.06.2014 21:31:58): station 0 (Meteostick), frequency band 915MHz

I set all the transmitters on the ISS ... does not work id 5 and 6 :evil: :evil:

Regards Stefano

sprante
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 13
Joined: Wed Jan 20, 2010 9:23 pm
Contact:

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by sprante » Sat Jun 21, 2014 10:52 pm

I change the Transmitter ID of the Vantage Vue ISS to 3 and the ID in the Weather Station config too.
Now the Meteostick works fine and delivers the values from the ISS.

Apparently the Transmitter IDs 5 and 6 does not work in the combination Meteohub on Raspbery Pi and Meteostick.


Regards Klaus

User avatar
admin
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 5026
Joined: Mon Oct 01, 2007 10:51 pm

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by admin » Sat Jun 21, 2014 11:48 pm

Please do a cyclic update on 4.9z and press save for your settings
on "weather station" page, which should solve this issue.
I am just collecting a few bug fixes before releasing that as 5.0.

And don't go with -105 db unless needed as it will receive a lot of noise.

adson3492
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 1
Joined: Mon Oct 27, 2014 8:37 am

Re: Raspberry + Vantage Vue + Meteostick not working ..

Post by adson3492 » Mon Oct 27, 2014 8:55 am

Which HW platform? MR3020, WL330N3G?
Are you worried about 500-254 latest exam questions marks in Aruba paced test engine to help you pass wikipedia latest resource Harvard University dumps exam by using Lynn University

User avatar
admin
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 5026
Joined: Mon Oct 01, 2007 10:51 pm

Re: RPI + Vantage Vue + Meteostick not working **solved**

Post by admin » Wed Oct 29, 2014 12:25 am

@adson: this was a bug on the Meteohub platform, not the Meteobridge platforms you are talking of. The bug was fixed months ago.

Post Reply