Offset for humidity. **solved**

All about the standard Meteobridge devices based on mobile routers from TP-Link, D-Link, ASUS

Moderator: Mattk

Post Reply
KoenDV
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 4
Joined: Tue Sep 24, 2019 11:02 am
Location: Belgium
Contact:

Offset for humidity. **solved**

Post by KoenDV » Mon Feb 10, 2020 4:00 pm

Hi everyone,

Does anyone have an idea how I can add an offset to the outside humidity on a Nano SD? Mine never goes above 98%, even when it is very misty. I'd like to add an offset of +2% but there is no option to do this. As I use an Envoy, I can't do the offset on the console itselves...

Regards,

Koen

User avatar
wvdkuil
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 428
Joined: Sun Jul 24, 2011 8:00 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Offset for humidity

Post by wvdkuil » Mon Feb 10, 2020 4:23 pm

KoenDV wrote:
Mon Feb 10, 2020 4:00 pm
Hi everyone,
Does anyone have an idea how I can add an offset to the outside humidity on a Nano SD? Mine never goes above 98%, even when it is very misty. I'd like to add an offset of +2% but there is no option to do this. As I use an Envoy, I can't do the offset on the console itselves...
Regards,
Koen
StationTab -> bottom block
If hum-sensor measures between 0.0 and 98.0 fill in as in example.

Wim
Attachments
humstretch.jpeg
humstretch.jpeg (101.42 KiB) Viewed 74 times
Support for Leuven-Template & Scripts at https://support.leuven-template.eu/
Support for the PWS_Dashboard (HWS-template) https://pwsdashboard.com/

KoenDV
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 4
Joined: Tue Sep 24, 2019 11:02 am
Location: Belgium
Contact:

Re: Offset for humidity

Post by KoenDV » Wed Feb 12, 2020 1:29 pm

Hi Wim,

Thanks for your suggestion. I know, this is indeed for sensors which cannot provide a humidity above a certain value. I'd rather prefer to set an offset like we can with the temp. Otherwise, the graph jumps from 97% to 100% as the 98% is seen as 100%.

Hopefully, Boris will add this feature too soon.

User avatar
wvdkuil
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 428
Joined: Sun Jul 24, 2011 8:00 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: Offset for humidity

Post by wvdkuil » Wed Feb 12, 2020 2:47 pm

KoenDV wrote:
Wed Feb 12, 2020 1:29 pm
Hi Wim,

Thanks for your suggestion. I know, this is indeed for sensors which cannot provide a humidity above a certain value. I'd rather prefer to set an offset like we can with the temp. Otherwise, the graph jumps from 97% to 100% as the 98% is seen as 100%.

Hopefully, Boris will add this feature too soon.
No the range the sensor can provide, in your case 00 -> 98 is stretched to 00-100

Example as a sensor returns measurements from 40 to 60
Then 40 becomes 00
50 remains 50
60 becomes 100.

So the low value -> zero
The high value equals -> 100
And all values in between those two are recalculated.

Wim
Support for Leuven-Template & Scripts at https://support.leuven-template.eu/
Support for the PWS_Dashboard (HWS-template) https://pwsdashboard.com/

KoenDV
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 4
Joined: Tue Sep 24, 2019 11:02 am
Location: Belgium
Contact:

Re: Offset for humidity

Post by KoenDV » Wed Feb 12, 2020 3:00 pm

Really? I didn't see it that way. Great! That does also the trick! Thanks for pointing me to this.

Kind regards,

Koen

Post Reply